Algemeen
Tekst

Opdracht: ga je eigen SMARTi-doel bepalen

Les 3 Hoofdstuk 1 Module 1

Hoe bepaal je je doelen?

Je wilt een doel behalen, omdat je niet tevreden bent met hou je huidige situatie is. Dat noemen we de ‘Isst-situatie’.

De eerste stap in het proces is daarom om die Isst duidelijk te kennen en te beschrijven.

Stap 2. Wat is de gewenste situatie? Wat is de ‘Sool-situatie’? Stel je voor dat je je doel hebt bereikt, hoe ziet het er dan uit? Wat is er dan precies veranderd? Schrijf dit zo precies mogelijk op.

Stap 3. Maak je doel SMARTi.

Specifiek: wat is je precies je doel, heel duidelijk.

Meetbaar: hoe kun je straks meten/bepalen dat je je doel hebt bereikt?

Ambitieus: stel je doel zodanig dat je er ook echt je best voor moet doen, niet te laag gesteld.

Realistisch; de tegenhanger van Ambitieus; zorg dat je doel ook werkelijk haalbaar is.

Tijdgebonden: op welk moment wil je je doel hebben bepaald?

Inspirerend: je doel moet aantrekkelijk zijn, iets dat je heel graag wilt behalen, omdat het je iets belangrijks gaat opleveren.

Een voorbeeld

Sjaak is niet tevreden met zijn relatie met Hanneke. In het begin waren ze echt goed bevriend en was hun liefdesrelatie vol leuke activiteiten, humor, wederzijdse belangstelling, oprechte aandacht en fijne seks. Maar de laatste 2 jaar is de relatie veranderd in een sleur en lijkt het meer op een broer-zus-relatie.

Sjaak beschrijft de Isst-situatie alsvolgt.

Leuke activiteiten doen: maximaal 1 keer per maand gaan we iets leuks doen zoals de bioscoop, sauna, een lange fietstocht en een museum.

Humor: we lachen niet meer zoveel met elkaar als vroeger. Het lijkt net alsof we vooral heel serieus zijn, en meer praten over werk en de kinderen, en geen zin meer hebben in grapjes maken, moppen tappen of elkaar leuk plagen.

Wederzijdse belangstelling: we leven elke dag samen en wonen in hetzelfde huis, maar we vragen weinig naar elkaars leven, en we praten vooral over anderen, zoals de kinderen en onze vrienden.

Oprechte aandacht; als we met elkaar praten, dan vinden we het allebei lastig om er echt met aandacht bij te zijn, vaak staat de tv aan, of is een van ons op de computer of mobiel bezig.

Ons seksleven is beperkt tot eens in de paar weken, en dan meestal duurt het niet erg lang. Vaak zijn we te moe, of wil een van ons liever een boek lezen of nog even op de mobiel wat doen. Ik durf steeds minder het initiatief te nemen.

Sjaak beschrijft ook de Soll-situatie.

Leuke activiteiten doen: minimaal een keer per week gaan we iets leuks doen zoals de bioscoop, sauna, een lange fietstocht en een museum. Om de beurt nemen we daarvoor het initiatief en plannen we een verrassing in voor de ander.

Humor: ik ga met Hanneke bespreken of zij dit ook zo ervaart en of zij ook meer humor en speelsheid in de relatie wil brengen en hoe we dat dan gaan doen. Ik zal in ieder geval zelf het initiatief nemen om elke dag een mop te vertellen, en Hanneke te kietelen, en haar een beetje te plagen.

Wederzijdse belangstelling en Oprechte aandacht; ik ga dit ook met Hanneke bespreken en ik vind het belangrijk dat we 2 keer per week een uur lang met aandacht met elkaar praten en dat ieder van ons de tijd krijgt om te vertellen hoe het gaat. Ik denk aan een methode waar ik over heb gehoord dat je om en om een kwartier mag vertellen, waarbij de ander dan alleen luistert en niet onderbreekt. Het tweede half uur is dan uitwisseling en verdieping.

Ons seksleven: ik ga dit met Hanneke bespreken en ik wil graag 1 keer per week met aandacht met Hanneke vrijen. Misschien moeten we dat niet in de avond doen als we moe zijn, maar overdag, en dan regelen dat de kinderen er niet zijn of we gaan naar onze boot of zo. Ik wil met Hanneke bespreken wat zij fijn vindt en hoe we weer plezier krijgen in seks.

Opdracht.

  • Welke situatie in je leven is minder goed dan je wilt? Ter inspiratie kun je nog kijken naar de leefgebieden uit onderstaand plaatje. Waarom is dit belangrijk voor je om te veranderen? Wat zou er gebeuren als dit niet veranderd? Welke impact heeft het nu op je leven en welke impact zal het hebben als het is verbeterd?
  • Beschrijf jouw doel en maak dit SMARTi.
  • Plan 15 minuten in om een meditatie te doen, waarbij je reflecteert op dit doel.
  • Scherp je beschrijving aan vanuit je ervaring in de meditatie.
  • Zet je beschrijving in de Facebookgroep.

Lesmateriaal

Resource 1

plaatje met leefgebieden

Resource 2

Hoe bepaal je je doelen?

Pen
>