Algemeen
Tekst

Uitleg over de gehele cursus; neem de tijd om dit goed te bekijken!

Les 1 Hoofdstuk 1 Module 1

Waar gaat deze cursus over en wat kun je er precies van verwachten. Dat ga ik je hier uitleggen. 

Ik begin met een metafoor. Stel dat een kennis je vraagt of je zijn zeilboot een weekendje wilt lenen. De boot ligt in Enkhuizen en hij geeft je als tip om naar Stavoren te zeilen, want dat is een prachtige tocht en goed te doen in een weekend. Je hebt er wel zin en je gaat op het voorstel in.

Dan geef ik eerst het scenario wat niet zal leiden tot een leuke tocht naar Stavoren. Daarna leg ik in de metafoor uit wat wel een fijn weekend zal worden met de zeilboot. En vervolgens maak ik de overstap naar het doel van deze cursus.

Scenario 1.

Wat is het ramp scenario. Je gaat op vrijdagavond naar Enkhuizen en stapt aan boord van de zeilboot. Het is een 30 foot polyester jacht, met dieselmotor, keukentje en een aantal slaapplaatsen. Je hebt de sleutels opgehaald en je hebt er zin in. Je hebt wel wat ervaring met zeilen, maar je zlefstandig met een kajuitjacht een weekend weg heb je nog nooit gedaan. Je legt je spullen binnen en met hulp van Youtube lukt het je om de motor te starten. Je maakt de touwen los en je geeft gas. Het gaat bijna helemaal goed, maar je raakt met de zijkant een paal, gelukkig geen schade. 

Je vaart de haven uit, je hijst de zeilen en je zit tevreden aan het roer. Er is een matige wind, een lekker zonnetje en je vaart met een comfortabel gevoel. Er zijn ook andere boten, en door goed op te letten blijf je op ruime afstand van de andere boten. Mensen zwaaien vriendelijk naar je en je zwaait gezellig terug. So far so good.

Maar dan. Na een uurtje zeilen valt het je op dat je nergens meer land ziet. Je bent nu een flink eind van Enkhuizen en het IJsselmeer is dermate groot dat je alleen nog water ziet, en af en toe een andere boot. Je ziet wel hier en daar groen, rode of gele boeien drijven. En soms lange stokken staan. Je kijkt binnen in de kajuit en daar vind je allerlei kaarten en boeken, maar je weet niet hoe dat werkt. 

Dan begint de wind toe te nemen. En er komen wat wolken. De golven nemen toe en het wordt frisjes. Je hebt vooraf niet naar het weerbericht gekeken en hebt geen warme jas meegenomen, waar je nu wel van baalt. Iets te positief ingeschat. Je merkt dat er nu ook minder boten op het water zijn. Nog niet al te ongerust vaar je door. Maar de wind neemt verder toe en de golven worden hoger en het begint zachtjes te regenen. Je moet harder trekken aan het roer, en de golven zorgen voor veel geschommel in de boot. Je voelt je een beetje onzeker worden en vraagt je af waar je eigenlijk heen vaart. Op dat moment besef je dat je niet weet waar Stavoren precies ligt, en welke koers je moet varen om daar te komen. Je hebt ook niet opgelet welke boeien je hebt gepasseerd, dus je weet ook niet waar je nu bent. De wind neemt nog verder toe en het gaat nu flink regenen. Je krijgt het koud en je wordt een beetje misselijk van het geschommel van de boot. Een lichte paniek komt op als je bedenkt dat dit niet goed kan aflopen. Verhalen van omgeslagen of gezonken boten komen in je op. Je baalt flink van jezelf dat je je niet beter hebt voorbereid. Je hebt geen idee wat je moet doen, en hoopt dat je uiteindelijk toch veilig in Stavoren zult aankomen.

Scenario 2.

Je neemt het voorstel om de boot te lenen aan en je plant je weekend in. Je gaat eerst een weekend zeilen met die vriend samen, want je hebt nog nooit zelfstandig een kajuitjacht gevaren op het IJsselmeer. Je checkt het weerbericht en je neemt voldoende kleding mee voor alle weertypen. Je vraagt je vriend wat je verder mee moet nemen.

Tijdens het weekend samen legt je vriend uit hoe de boot precies werkt; de motor, de zeilen, de keuken en de toilet. Daarnaast laat hij je zien hoe de kaart van het noordelijk IJsselmeer eruit ziet, en welke boeien en vuurtorens belangrijk zijn op het water om te kunnen zien waar je bent. Hij legt je uit hoe je een koers moet uitzetten, afhankelijk van de windrichting en de windkracht. Hij vertelt je de verkeersregels op het water, en laat zien waar de vaargeul loopt waarde beroepsvaart meestal vaart.

Al met al is het nog behoorlijk veel kennis die je nodig blijkt te hebben om te kunnen zeilen met zijn boot op dat water. Je vriend laat je veel aan het roer zitten en hij laat je veel oefenen met de kaart, het kompas en de boeien en vuurtorens. Je zit er een paar keer flink naast, wat leidt tot grappige toestanden. Uiteindelijk komen jullie niet in Stavoren maar in een heel ander dorp, waardoor je ervaart dat je echt goed moet opletten tijdens het zeilen.

Tijdens de toch gaat het flink waaien en je vriend leert hoe je de zeilen kunt reven, en hoe je het beste kunt anticiperen op de hoge golven. Je merkt dat je geniet van het spel met de wind en golven, en je voelt je zelfvertrouwen groeien. Dankzij de warme kleding en regenkleding blijf je warm en droog tijdens de stortbuien. 

Op zondagavond komen jullie terug in Enkhuizen en je vriend heeft er nu alle vertrouwen in dat je de boot zelfstandig mee kunt nemen.

De metafoor en deze cursus.

Als je een doel hebt (van Enkhuizen naar Stavoren zeilen), maar je hebt je niet voorbereid, je beheerst de techniek niet, en je hebt geen plan, dan is de kans klein dat je je doel zult bereiken. Met dit voorbeeld van de zeilboot is dat evident.

En toch denken we vaak dat we een persoonlijk doel wel kunnen bereiken zonder voorbereiding, kennis van zaken, en zonder plan. Waarom denken we dat nou?

De oorzaak hiervan is simpel; we hebben nooit geleerd hoe je persoonlijke doelen moet realiseren. Op school leren we vooral onze kennis te vergroten en moeten we die kennis aannemen van school. Van onze ouders leren we vooral wat zij zelf weten en kunnen, en kopiëren we dat (bewust, maar vooral onbewust.) In ons werk vergroten we dan wel onze vaardigheden om werkdoelen te realiseren. Maar in ons persoonlijk leven leren we over het algemeen heel weinig, behalve hoe je ervoor zorgt dat je met de auto in Rome uitkomt als dat je doel is. Of hoe je je tuin inricht, je huis verbouwt en andere praktische zaken. Maar hoe leer je nou afvallen en gezond eten? Hoe leer je om minder stress te hebben? Hoe leer je om de frustratie en irritatie naar je baas te verminderen? Hoe ga je om met je chaotische hoofd en je gevoeligheid voor prikkels? Hoe leer je hoe je meer authentiek en autonoom kunt worden? Hoe leer je de relatie met je partner te verbeteren? Hoe leer je om met zoiets als een Corona-virus en Corona-maatregelen om te gaan? Dat heeft niemand ons geleerd. En dus doen we maar wat. Soms gaan we op zoek naar kennis en lezen we een boek of kijken we op internet. En we doen een cursus, een retraite of gaan op yoga. Dat is een goede stap in de richting, maar ook dan lukt het ons vaak niet om onze doelen te behalen. En blijft het overgewicht, blijft de frustratie, blijft de chaos en blijft de stress.

Dat kan dus anders. En daar gaat deze cursus over. Hoe leer je om een persoonlijk doel te stellen? (Van Enkhuizen naar Stavoren)Hoe bereid je je voor? (Leren zielen, goede kleding mee, eten mee.) En hoe ga je praktisch aan de slag? (Koers uitzetten, kaart bestuderen, weersomstandigheden in ogenschouw nemen) Hoe ga je om met hindernissen? (Storm, regen, mist, andere boten) Welke hulpbronnen ga je inzetten (kompas, kaart, zeilen, motor). En hoe hou je onderweg in de gaten dat je op koers blijf? (boeien en vuurtorens)

Dat leer je in deze cursus. 

Pen
>