Algemeen
Tekst

Weet je zeker dat dit je doel is? Check het met deze vragen!

Les 4 Hoofdstuk 1 Module 1

Als je je doel hebt beschreven, en je hebt het SMARTi gemaakt, dan moet je nog een laatste check doen of het wel écht je doel is. Wat bedoel ik hiermee? Vaak stellen mensen een doel, maar komen ze er gaandeweg achter dat het niet helemaal klopt. Bijvoorbeeld: je wilt 5 kg afvallen. Maar als je dat doel bereikt hebt, dan ben je er helemaal niet zo blij mee als je vooraf had verwacht. Dan blijkt bijvoorbeeld dat je echte doel was dat mensen iets positiefs zeggen over je uiterlijk. Of dat je zelfvertrouwen zou zijn toegenomen. Of dat je leuke kleding zou kunnen dragen, en er moderner uit zou zien. Of dat je conditie verbeterd zou zijn. Dat betekent dat het doel van 5 kg afvallen niet het echte doel is, maar een middel tot het echte doel.

Deze les is bedoeld om je uit te nodigen jezelf kritisch te bevragen over je doel.

En dat doe je door steeds vragen aan jezelf te stellen zoals:

 • wat verwacht je ervan als je doel is bereikt?
 • wat is er anders in je dagelijks leven als je doel is behaald?
 • wat is het effect van je doel op de korte termijn?
 • wat is het effect van je doel op de lange termijn?
 • waarom is je doel belangrijk?

Bijvoorbeeld. Mijn doel is om 30 push ups te kunnen doen op 12 juli.

 -wat verwacht je ervan als je doel is bereikt? Dan zijn mijn armen sterker en gespierder. En dat staat leuk als ik een polo met korte mouwen draag. 

- wat is er anders in je dagelijks leven als je doel is behaald? Mensen zien mijn sterke armen en zeggen daar iets positiefs over. 

- wat is het effect van je doel op de korte termijn? Mooiere armen, positieve reacties, meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

- wat is het effect van je doel op de lange termijn? Als het me lukt om het te blijven doen, dan zal ik misschien nog sterker worden en nog grotere spierballen krijgen en dan zal mijn zelfbeeld nog verder verbeteren?

- waarom is je doel belangrijk? Ik vind mezelf nu met deze armen niet zo aantrekkelijk, en ik schaam me een beetje als ik korte mouwen draag in de zomer.

Wat is nu je echte doel in dit voorbeeld? Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen en ik wil meer positieve reacties van anderen op mijn uiterlijk. 

Het nadeel van dit doel, is dat je je afhankelijk maakt van de reactie van anderen. Misschien is er nog een andere manier om dit te bereiken? Of misschien wil je je zelfvertrouwen niet laten bepalen door wat mensen vinden van je uiterlijk? En wil je je zelfvertrouwen verbeteren door een innerlijk proces te doorlopen? En kun je daar een ander doel voor bedenken?

Nog een voorbeeld. Ik wil op 12 juli bereikt hebben dat ik elke dag mijn ochtendroutine standaard doe.

 • wat verwacht je ervan als je doel is bereikt? Als ik elke dag mijn standaardroutine doe dan hoef ik niet meer elke ochtend na te denken over wat ik ga doen en in welke volgorde, en dat vermindert mijn stress. 
 • wat is er anders in je dagelijks leven als je doel is behaald? Meer rust als ik mijn dag begin, en een betere 'good mood' omdat ik mijn ochtendroutine zodanig heb gemaakt dat ik er een good mood van krijg.
 • wat is het effect van je doel op de korte termijn? Als ik de dag start met een good mood, dan is de kans groter dat ik me door de hele dag heen beter voel.
 • wat is het effect van je doel op de lange termijn? Als ik me elke dag door de dag heen beter voel, dan zal alles makkelijker en positiever verlopen.
 • waarom is je doel belangrijk? Ik geloof erin dat ik mijn good mood zelf kan beïnvloeden door een goede dagstart. En dat geeft me het gevoel dat ik zelf een positieve invloed heb om mijn leven en hoe ik me voel. Ik denk dat alles dan beter zal verlopen en dat ik me over het algemeen gelukkiger zal voelen.

Dus je doel achter dit doel is minder stress, meer good mood, dat dingen makkelijker en positiever verlopen, en dat je je over een tijdje structureel gelukkiger zult voelen. 

Dit lijkt een goed doel te zijn. Je hebt er zelf invloed op, en het leidt tot een structureel beter leven als het lukt. Natuurlijk kun je niet zeker weten of het zo uit zal pakken, maar het klinkt logisch en reëel. Je kunt nog nadenken of er een makkelijkere manier om te bereiken dat je minder stress, meer good mood en meer structureel gelukkig zult gaan ervaren. 

Het bijkomende effect van deze oefening is dat je al een start maakt met de waarden die bij dit doel horen. Zoals:

 • ik vind het belangrijk dat ik zelf invloed heb op mijn good mood
 • ik wil het stresslevel in mijn leven gezond houden
 • ik vind het belangrijk dat ik me overwegend gelukkig voel
 • ik wil gezonde routines in mijn dagelijks leven inbouwen
 • ik vind het belangrijk dat ik een positief zelfbeeld heb
 • ik wil zelfvertrouwen hebben
 • ik vind het belangrijk dat mensen positief op mij reageren


Pen
>