Je liefdesrelatie herstellen ná de verslaving.


Ben je er klaar voor om jullie liefdesrelatie te herstellen, nu je verslaafde partner in behandeling is gegaan? 

De combinatie van relatietherapie en verslaving vraagt om een specifieke aanpak. De normale regels van relatietherapie werken niet als je partner onlangs gestopt is met zijn verslaving, en dus volop in zijn herstelproces zit. Hij moet zijn aandacht 100% richten op het bijkomen van de verslaving en het stoppen met gebruik. Dat betekent dat hij geen ruimte, tijd en energie heeft om jullie liefdesrelatie te gaan herstellen. Maar dat is wel superbelangrijk voor zijn herstel!

Als jullie wel allebei de wens hebben om de liefdesrelatie te verbeteren, moet jij de leiding hierin nemen en de eerste stappen gaan zetten. Zonder hulp is dat bijna onmogelijk. Het proces waar je partner doorheen gaat vraagt van jou hele specifieke kennis en vaardigheden. En het herstel van jullie relatie vraagt van jou hele specifieke stappen per fase van zijn herstel.

Door mijn achtergrond ben ik hierin gespecialiseerd geraakt. Dankzij de vele cliënten weet ik heel precies hoe de twee herstelprocessen (verslaving en liefdesrelatie) naast elkaar kunnen verlopen. En wat ieder van jullie als aandachtsgebied moet nemen.

Ik heb zelf helaas ook een verslaafde partner gehad. En zelf meegemaakt hoe afschuwelijk dat is. Daardoor begrijp ik heel goed jouw positie.

Hoe ziet het herstelproces van jullie relatie er ongeveer uit?

Hoe het proces precies verloopt hangt af van een aantal factoren:

  • hoe lang hebben jullie al een relatie
  • hoe lang is je partner verslaafd geweest
  • hoeveel schade heeft de verslaving aangericht
  • is er sprake van andere klachten zoals ADHD, narcisme, depressie of burnout 

 

Voor de meeste stellen die ik heb begeleid verliep het herstelproces ongeveer als volgt.


Fase 1: de verslaafde gaat in behandeling.

We beginnen het proces bij het moment dat de verslaafde heeft besloten om in behandeling te gaan bij een verslavingskliniek. We hebben daar drie hoofdsoorten in:

  • Een behandeling waarbij de verslaafde een bepaalde tijd in een kliniek verblijft en niet thuis is. 
  • Een behandeling waarbij de verslaafde gedurende een aantal weken een dagprogramma volgt in een kliniek en daarnaast gewoon thuis is.
  • Een behandeling waarbij de verslaafde individuele gesprekken heeft met een verslavingstherapeut, meestal 1 keer per week.

Daarnaast kan de verslaafde bijeenkomsten van de AA bijwonen. Of een variant van de AA, zoals de NA. Meestal 1 keer per week. 

In deze fase kun je als partner opluchting voelen en hoopvol zijn nu je partner deze stap gaat zetten. Maar je kunt ook bezorgd zijn over de effecten van de behandeling. En piekeren of het wel gaat lukken. In deze fase is het belangrijk dat je veel kennis vergaart over verslaving en over hoe een behandeling verloopt. Kennis geeft rust.

Fase 2: de roze wolk

In de eerste paar weken van de behandeling kan er een soort roze wolk ontstaan, ook wel de honeymoon-fase genoemd. De verslaafde is door de eerste ontwenning heen en begint zich erg goed te voelen. Energiek, optimistisch, zelfverzekerd en enthousiast. Deze fase duurt een paar weken tot een paar maanden.

Jij als partner lift hier enorm op mee, want je hebt opeens een geweldig leuke partner. Sociaal, empathisch, betrokken, actief in huis, leuk met de kinderen, echt superleuk.

Fase 3: een nieuw evenwicht

De fase daarna kan een soort nieuw evenwicht ontstaan. Meestal is de intense fase van de behandeling afgerond en is er nog nazorg. En je partner kan al naar de AA of NA gaan. Een nieuw evenwicht is aan het ontstaan, waarbij de verslaafde gewend aan het raken is aan een leven zonder zijn middel. En jij bent gewend aan het raken aan hoe jouw partner nu is, als verslaafde-in-herstel. Dat nieuwe evenwicht kan enorm vreemd aanvoelen, echt nieuw. Vaak zelfs als iets wat jullie als geliefden nog helemaal nooit hebben ervaren samen. 

Fase 4: is dit het nou?

Dan kan er een fase komen van teleurstelling, ook wel The Wall genoemd.

Met teleurstelling bedoel ik dat je partner in een dip komt en zich beseft dat een leven zonder middelen ook nadelen heeft. Hij kan zich gaan afvragen of het allemaal wel de moeite waard is. Of gaan twijfelen aan een leven zonder zijn middel. Of hij kan somber worden, depressief of lusteloos.

“Is dit het nou?” is een vraag die ik vaak hoor van verslaafden die ik na een jaar of zo weer spreek. “Is dit nou waar ik het allemaal voor opgegeven heb?”

In deze fase is het voor belangrijk om nuchter en stabiel te blijven. Laat je niet meetrekken omlaag door de twijfels van je partner. 

Als laatste fase noem ik de mogelijkheid van terugval. 

Met terugval bedoel ik dat de verslaafde weer gaat gebruiken. Dat is meestal een groot-risico-situatie en dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De verslaafde heeft meestal redelijke, reële argumenten om uit te leggen dat 1 drankje, 1 jointje of 1 spelletje op de telefoon best wel weer kan. “Ik ben al zo lang abstinent, dit kan echt geen kwaad hoor, ik heb het goed onder controle.”

Voor jou is het dan belangrijk om super-alert te zijn, en al je kennis van verslaving en herstel in te zetten om je partner weer naar abstinentie te bewegen. De kans dat het bij incidenteel gebruik blijft is bijzonder klein.

Hoe nu verder?

Vanuit mijn ervaringen heb ik een document geschreven waarin ik uitleg hoe het herstelproces verloopt en wat dat voor jou als partner betekent. Je kunt dit document gratis downloaden en op je gemak bestuderen.

Als je na het lezen het gevoel hebt dat mijn ervaring en aanpak bij je past, dan kun je een gratis kennismakingsgesprek met me inplannen. Dat is via de telefoon, duurt ongeveer een half uur en is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Als je hieronder klikt kun je het document downloaden en lezen.

Wat zou je me willen vragen? Hoe kan ik je helpen?

>