Mijn naam is André Jansen, ik ben gespecialiseerd in verslavingszorg en liefdesrelaties.


Om je een globale indruk te geven wie ik ben, vind je hieronder wat achtergrondgegevens.

Als je mij wilt leren kennen kun je het beste een gratis kennismakingsgesprek plannen.

 Dan weet je snel of het klikt.


In mijn werk als therapeut in een verslavingskliniek heb ik de afgelopen jaren ongeveer 500 verslaafden en 300 partners begeleid. Hun ervaringen mag ik doorgeven aan de partners van verslaafden-in-herstel die hun relatie weer goed willen krijgen.

In mijn eigen praktijk begeleid ik de partners van verslaafden op een intensieve manier. Ik help ze om de leiding te nemen in het herstelproces van de relatie. Want de verslaafde moet zich 100% focussen op herstel van de verslaving.

Mijn ervaring met ruim 500 verslaafden en 300 partners heeft mij enorm deskundig gemaakt op dit gebied.

Het herstel van liefdesrelaties ná een verslaving is heel anders dan standaard relatietherapie!

Hieronder vind je de feedback van cliënten die ik heb begeleid.

(Vanwege hun privacy heb ik hun namen veranderd.)

"Ik mocht er niet over praten toen hij nog dronk, want dat wilde hij niet. Ik mocht er ook niet meer over praten toen hij gestopt was met drinken, want het probleem was tenslotte opgelost, en ik moest niet zo zeuren. Pas toen ik André ontmoette hoefde ik niet langer te zwijgen en was er eindelijk aandacht voor mijn verhaal. Eindelijk was er tijd en steun voor mij! 


André heeft mij geholpen om mezelf weer serieus te nemen en het leven te leiden dat voor mij waardevol is. Daarnaast heeft André mij en Jan geholpen om onze relatie weer gelijkwaardig te krijgen, en weer te genieten van elkaar, ondanks de nare ervaringen tijdens zijn verslaving.”

 

Brigitte, 58 jaar en getrouwd met Jan die nu 3 jaar clean is van alcohol.

“Tijdens de therapie werd me duidelijk dat mijn boosheid ertoe had geleid dat Freek liever eerst even naar de kroeg ging voordat hij naar huis kwam. Door een paar pilsjes te drinken vond hij het minder lastig om mij onder ogen te komen als hij weer had moeten overwerken. Ik begrijp achteraf wel dat ik zo op hem reageerde, maar ik snap nu ook dat mijn boosheid de verslaving alleen maar erger maakte. 

In de therapie leerde ik dat ik open en eerlijk met hem in gesprek kon gaan over hoe ik me dan voelde als hij moest overwerken. Die openhartige gesprekken hebben ons dichter bij elkaar gebracht. 

In het begin moest ik wel over mijn trots heen stappen, en mijn eigen aandeel onderkennen. Want ik vond dat ik er recht op had om boos te zijn!”


Claudia, 32 jaar, partner van Freek die nu 7 maanden clean is van alcohol.

"Oh wat een roller coaster is ons proces geweest, wow! Toen Jerry in herstel ging was ik heel hoopvol en had ik het gevoel dat het eindelijk goed ging komen. En dat leek in het begin ook zo te zijn. We voelden ons weer verliefd en vreeën de sterren van de hemel. En ook de kinderen voelden zich beter en wilden weer door papa naar bed gebracht worden.

Maar waar André me voor gewaarschuwd had gebeurde inderdaad: The Wall! Jerry vond het leven niet meer zo spannend als vroeger en miste de coke en het uitgaan met zijn gebruikersvrienden. Die periode voelde ik me weer bang en verdrietig en verloor ik bijna mijn hoop. André legde uit dat dit er gewoon bij hoorde, en in deze fase deden Jerry en ik de gesprekken met André samen. 


Door zijn ervaring met verslaafden snapt André hoe een verslaafde zich voelt in iedere fase. En daarmee kon hij het herstel van onze relatie ook per fase goed ondersteunen.


We zijn nu ruim een jaar verder en komen eindelijk in rustiger vaarwater. We ervaren meer rust en we kunnen heel eerlijk zijn tegen elkaar. Ik voel me zelf ook beter verbonden met mezelf; sterker, autonomer en meer veerkracht. En op de momenten dat Jerry even niet lekker gaat, kan ik hem ondersteunen. En op de momenten dat ik niet lekker in mijn vel zit, is Jerry er juist weer voor mij!


Jeanette, 38 jaar, partner van Jerry, die nu ruim een jaar clean is van de coke.

"Zou ik het achteraf zo hebben gedaan? Ik durf het niet te zeggen.

Karin was al verslaafd aan wiet toen ik haar ontmoette. Maar dat vond ik niet zo erg, en ik dacht dat ik haar wel kon helpen minderen.  Na een jaar of twee ontdekte ik dat het probleem veel dieper zat en dat ze haar jointjes echt nodig had om zich goed te kunnen voelen. Op vakantie switchte ze dan naar bier, maar altijd had ze iets nodig. Vanuit haar verleden had ze een trauma opgelopen en de emotionele pijn daarvan was na al die jaren niet verdwenen. Die pijn onderdrukte ze dus met wiet of alcohol.

Toen ze uiteindelijk niet meer kon werken ging ze naar een verslavingskliniek. Dat was een heftige periode voor ons allebei. De pijn en de herinneringen uit haar leven kwamen naar boven en dat was aanvankelijk voor ons allebei heel zwaar. André adviseerde me om mijn eigen steunsysteem in te schakelen. Mijn oudste broer en mijn beste vriend waren vanaf dat moment nog meer voor me beschikbaar en hebben me door die lastige periode geholpen.

De mooiste opbrengst van dit proces is dat ons liefdesleven veel intiemer en closer geworden is. We vrijen nu met heel veel aandacht en genieten ook van kleine aanrakingen door de dag heen.

Het heeft me heel veel energie, tijd en emoties gekost en het is me absoluut waard. Maar als ik het van te voren geweten had, weet ik niet of ik het had gedurfd. Dankzij de steun van André kon ik in elke fase weer de moed verzamelen om een stap te zetten.

Dank, dank, dank!


Gerard, 43 jaar, partner van Karin, die nu 6 maanden clean is van cannabis en alcohol.

Wat is mijn achtergrond en expertise?

Ik ben geboren in 1964, ik woon en werk in Bussum, dichtbij mijn geboorteplaats Hilversum. Het liefst loop ik naar mijn werk, zoveel mogelijk verschillende routes door mijn prachtige woonplaats. Onderweg maak ik hier en daar een praatje en geniet van het vele groen in Bussum.

Ik heb twee dochters. Mijn oudste is 26 en woont samen met haar vriend, vlak in de buurt. Mijn jongste is 19 en woont full time bij mij.

Liefdesrelaties en werk

Op mijn veertiende had ik mijn eerste verkering. Met Ilse. We hadden geschuifeld op het klassenfeestje en opeens hadden we verkering. Heel grappig hoe onschuldig dat verliep.

De jaren daarna had ik vele, vele relaties. Maar ik was er niet erg goed in, voorzover je goed kunt zijn in een relatie. Op mijn 22-ste ontmoette ik de vrouw met wie ik zou gaan trouwen en twee dochters zou krijgen. Op mijn 42-ste gingen we uit elkaar, omdat het echt niet meer ging.

Rond diezelfde tijd ging ik weg bij ABN AMRO, waar ik ruim 17 jaar had gewerkt. Ik had er een geweldige carrière gemaakt, en verdiende heel veel geld, maar ik was er niet blij mee. Na een reorganisatie mocht ik weg met een ontslagvergoeding en kon ik mijn eigen praktijk beginnen in coaching en training.

Na de scheiding kwamen er weer vele liefdesrelaties op mijn pad, maar ik was er nog steeds niet erg goed in. Enerzijds leek het alsof ik de verkeerde partners aantrok. Anderzijds wist ik niets over de liefde of relaties, en had ik eigenlijk geen idee wat ik nou wilde. Of hoe een gezonde relatie verloopt.

Ondertussen was ik vanaf 2005 opleidingen aan het doen op het gebied van coaching, training en therapie. Ik begon te ontdekken hoe ik als mens in elkaar zat, wat mijn achtergrond en levensverhaal was, en hoe ik me als kind en tiener had ontwikkeld. Langzaam begon ik te begrijpen dat mijn hechting niet goed was verlopen. Bij een gezonde hechting leert het kind te vertrouwen op zichzelf en zijn ouders. Daarmee ontstaat een sterke innerlijke verbinding, en een gezonde verbinding met anderen. Het kind voelt zich goed in zijn eentje, én het kan makkelijk contact maken met anderen.

Bij mij was dat anders verlopen en ik had me heel sterk gehecht aan mijn moeder; ik was echt een moederskind. In mijn liefdesrelaties liep dat er als een rode draad doorheen, waardoor er steeds problemen ontstonden.

In de therapie-opleidingen kwam onveilige hechting vaak als onderwerp aan de orde, en leerde ik dat heel veel mensen daardoor ongezonde relaties aangaan. Bij mijn cliënten kwam ik dat ook veel tegen en ontdekten we aan de hand van hun levensverhalen hoe hun kindertijd doorwerkte in hun volwassen liefdesrelaties.

In een aantal relaties heb ik zelf relatietherapie gehad. Soms zinvol en fijn, soms niet zo best, en af en toe een ronduit ondeskundige therapeut. Ik ontdekte dat het vak van relatietherapeut niet makkelijk is, en dat niet iedere therapeut voor de belangen van beide partners kan zorgen. Dat maakt het vak van relatietherapeut veel moeilijker dan individuele therapie, Het is echt een specialisme dat niet iedereen kan doen.

Dankzij mijn eigen zoektocht in relaties en de vele ervaringen met mijn cliënten ben ik er behoorlijk goed in geworden. En dankzij mijn werk in de verslavingskliniek juist ook heel goed in het begeleiden van koppels bij verslavingsherstel. Ik vind het prachtig en heel dankbaar werk. En mijn cliënten zijn er erg blij mee.

Er valt nog heel veel meer over te vertellen, en dat zal ik tijdens de sessies met jou ook af en toe doen, als dat ondersteunend is voor jouw proces.

Momenteel heb ik een LAT-relatie en ervaar ik hoe autonomie en een sterke verbinding met mezelf, goed werkt om verbinding te maken met mijn partner. Eindelijk begin ik er goed in te worden!

Sinds 2009 werk ik in de GGZ. De eerste periode in een instelling waarin ik mensen begeleidde met allerlei soorten psychische klachten. Sinds januari 2018 in een verslavingskliniek.

Sinds 2008 heb ik mijn eigen praktijk voor coaching en therapie en heb ik me geleidelijk gespecialiseerd in liefdesrelaties bij verslaving. Dat doe ik vanaf 2018 in combinatie met het werken in de verslavingskliniek.

Therapievormen en leraren

Van de opleidingen die ik sinds 2005 heb mogen volgen gebruik ik nu vooral de volgende:

 • Hechtingsgerichte relatietherapie
 • Polyvagal Theory (de werking van het autonome zenuwstelsel in veilige relaties)
 • Transactionele Analyse (TA)
 • Acceptance & Commitment Therapie (ACT)
 • Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
 • Systemisch Werk (Familie-opstellingen)
 • Geweldloze communicatie
 • Mindfulness en meditatie


De leraren die mij vooral inspireren zijn:

 • Stephen Porgess en Deb Dana: Polyvagal Theory
 • Gabor Maté; verslaving, spiritualiteit, trauma
 • Sue Johnson; liefdesrelaties en hechting
 • Dan Siegel: hechting en spiritualiteit
 • Scott Kiloby: verslaving, trauma en spiritualiteit
 • Jan Storms: spiritualiteit en meditatie
 • Jan Geurtz: liefdesrelaties, spiritualiteit, meditatie en geweldloze communicatie
 • Byron Katie: The Work
 • Abraham Hicks: spiritualiteit
 • Eckhart Tolle: spiritualiteit


En verder?

In 2020 heb ik een oude camper gekocht en opgeknapt. Een heerlijk karretje waar ik met veel plezier mee rondrijd en de vrijheid van het camperleven kan ervaren. 

Ik hou me veel bezig met spiritualiteit, meditatie en mindfulness. Iets dat ik ook in mijn werk veel inzet voor mensen die daar voor open staan.

De natuur is de plek waar ik veel te vinden ben. Vooral het bos tussen Bussum en Blaricum waar ik graag wandel en sport.

Muziek

Een leuke en treffende manier om mij te leren kennen, is te luisteren naar de muzieknummers die ik gebruik in mijn werk. Muziek zegt niet alleen iets vanuit de songteksten, maar ook de sfeer, de emotie en de instrumenten vertellen het verhaal. 

In mijn werk met verslaafden en partners van verslaafden ontdekte ik iets heel bijzonders. De kern van het herstel van de zowel de verslaving als de liefdesrelatie lag in de verbinding. De verbinding die beide partners maakten met zichzelf. En vanuit die verbinding met zichzelf, konden ze de verbinding maken met elkaar. 

Dat is werkelijk een prachtig proces om samen te doorlopen. Het creëert een hele sterke, liefdevolle band.

Onderstaande Nederlandstalige liedjes gaan over verbinding:

 • het ontbreken van de verbinding
 • het zoeken naar verbinding 
 • en het vinden van verbinding.

Luister en geniet!

Maan; Ze huilt maar ze lacht

Trijntje Oosterhuis: Ken je mij?

Herman van Veen; Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald?

Maan; Vraag jezelf eens af.

Herman van Veen; Alles wat ik heb.

Stef Bos, Is dit nu later?

Acda en De Munnik; Vandaag ben ik gaan lopen.

Tabitha; Ik hou van mij.

Marco borsato;  Voor jou zet ik mijn masker af.

Wil je me mailen als je een Nederlandstalig liedje kent dat hierbij past? Zo kan ik de lijst verder uitbouwen en delen met andere partners van verslaafden.

>